Het belang van professioneel hooradvies

Goed kunnen horen is cruciaal voor ons dagelijks welzijn. Als we niet goed kunnen horen staat dat ons plezier, ons communicatievermogen en onze veiligheid in de weg. Door te veel blootstelling aan hard geluid of simpelweg door ouderdom kan ons gehoor beschadigd raken of achteruitgaan. Een audicien hooradvies is dan een goed idee. Blijf niet te lang rondlopen met je verminderde gehoor, maar maak een afspraak bij de audicien. In dit artikel vertellen we waarom dat zo belangrijk is. 

Wat doet een audicien?

Een audicien is een expert als het gaat om de zorg voor je oren. Een audicien kan je bijvoorbeeld het geschikte gehoorapparaat of de juiste otoplastieken voor reizen aanbevelen. Wanneer je een afspraak maakt bij een audicien zul je beginnen met een kort gesprek waarbij de audicien vraagt naar de klachten die je ervaart en inzicht probeert te krijgen in hoe jij je dagelijks leven leidt. Vervolgens zul je een gehoortest doen, waarbij je verschillende tonen hoort. Op basis van je reactie op die tonen kan de audicien een zogenoemd audiogram maken, waarbij hij in kaart brengt hoe het gesteld is met je gehoor. Op basis daarvan kan de audicien iets vertellen over de verschillende hoortoestellen waar jij baat bij zou kunnen hebben en wat deze kosten.

Wanneer heb je baat bij een audicien?

Wanneer je het idee hebt dat je gehoor achteruit gaat, bijvoorbeeld omdat je je harder moet concentreren om een gesprek te kunnen volgen, is het een goed idee om een afspraak te maken met een audicien. Dit kan zijn omdat je op een festival of concert te lang in hard geluid hebt gestaan, maar het is ook bijna onvermijdelijk dat op latere leeftijd je gehoor achteruit zal gaan. Dit komt omdat de trilhaartjes in je oren die geluid kunnen doorgeven op latere leeftijd wat zullen gaan slijten. Wanneer je ouder bent dan vijftig is het sowieso geen slecht idee om eens een hoortest te doen.

Wat kost het ongeveer?

Wat kost dat eigenlijk? Een audicien? In de meeste gevallen is een consult en een hoortest gewoon gratis. Echter, een gehoorapparaat is daarentegen vaak best wel duur. Reken op een prijs tussen de 400 en 1200 euro. In de meeste gevallen (bij een gehoorapparaat uit de zogenoemde categorieën 1 tot en met 5) zul je een deel van je gehoorapparaat door de verzekering vergoed krijgen, namelijk zo’n 75%.

Kunnen gehoorproblemen weggaan?

Kunnen gehoorproblemen overgaan? Het antwoord daarop is helaas nee. Tenzij je tijdelijk minder hoort door bijvoorbeeld een oorontsteking, is gehoorschade zoals verminderd gehoor of tinnitus helaas voor het leven. Hoewel gehoorschade door ouderdom niet helemaal te voorkomen is, kun je gehoorschade wel uitstellen door jezelf niet te veel bloot te stellen aan geluiden boven de 80 dB. Als je werkt in een omgeving met harde geluiden of regelmatig een bezoekje brengt aan een feestje of concert met harde muziek, is het dus verstandig om oordoppen te dragen. Zet ook de muziek op je telefoon niet te hard als je door je oortjes luistert.

Geef een reactie
You May Also Like