Wat is epoxyhars en wat kun je ermee?

Tegenwoordig hoor je er steeds meer mensen over: epoxyhars. Maar wat houdt het precies in en wat kun je ermee? Epoxy is een 2-componenten giethars welke te gebruiken is voor diverse toepassingen. Doordat er twee componenten samengevoegd worden ontstaat een chemische reactie waardoor de epoxy uithardt. Is de epoxy eenmaal uitgehard is het zeer sterk en hecht het op bijna alle soorten materialen. Dit maakt epoxyhars ideaal om lekker creatief mee te knutselen. Je kunt het onder andere gebruiken voor resin art en andere decoratieve objecten. Daarnaast kun je zelfs een epoxy tafel creëren of complete epoxy vloer gietingen. 

 

Epoxy is veelzijdig en krachtig

Het is een feit dat epoxyhars een veelzijdig product is. Dit zorgt ervoor dat je het voor vrijwel iedere knutselproject kunt gebruiken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vormen te gieten met epoxy of speciale voorwerpen in te gieten voor een decoratieve object. Denk aan bloemen of munten. Begin je net met het werken met epoxy dan kan het iets onwennig zijn om er iets mee te creëren. Maar gelukkig is het uiteindelijk helemaal niet moeilijk om iets met epoxy giethars te maken. Met een beetje doorzettingsvermogen en creativiteit maak je binnen korte tijd de meest mooie creaties. Begin je net met epoxy dan is het aan te raden om een starterspakket aan te schaffen. Zo krijg je een duidelijk handleiding wat te doen en heb je alle benodigde basismaterialen op voorraad.

 

Het mengen van epoxy is essentieel voor een goed eindresultaat

Epoxy bestaat dus uit 2-componenten en dienen eerst gemengd te worden voordat je het kunt gaan gebruiken. In het starterspakket van epoxy vind je kant en klare epoxy in een standaard hoeveelheid. Let op dat epoxy giethars een chemisch middel is. Daarom is het altijd nodig om beschermende handschoenen te gebruiken wanneer je met epoxy te werk gaat. Op elke epoxy verpakking staat hoe je de epoxy het best kunt mengen. De mengverhoudingen verschillen per epoxy. Het is belangrijk om epoxy goed te mengen voor een goed eindresultaat. Je dient daarvoor de verhoudingen zo exact mogelijk aan te houden voor het allerbeste resultaat. Altijd even de mengverhoudingen controleren voordat je aan de slag gaat. Is de mengverhouding 1:1 dan moet je dus dezelfde hoeveelheid van elk van de twee componenten met elkaar mengen. Meng je kleine hoeveelheden epoxy dan kan je het mengsel een aantal minuten laten staan. De luchtbelletje gaan dan vanzelf uit het mengsel. Om het proces te versnellen kun je een gasbrander hiervoor gebruiken.

 

 

Geef een reactie
You May Also Like