Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering precies?

Als ondernemer heb je iedere dag weer te maken met verschillende soorten risico’s. Dat is niet per definitie erg. Soms kan het namelijk goed uitpakken om risico’s te nemen. Dat is waar we als ondernemer voor beloond worden. Er zijn echter ook risico’s die je liever niet wilt nemen, bijvoorbeeld omdat de gevolgen heel groot kunnen zijn. In dit artikel bespreken we een risico uit die tweede categorie en hoe je jezelf ertegen kunt beschermen. Lees dus snel verder!

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering betekenis

In bepaalde beroepen kan het werk dat je levert heel belangrijk zijn voor je klanten. Denk bijvoorbeeld aan het beroep van financieel adviseur. Zijn of haar adviezen kunnen veel geld opleveren voor klanten. Tegelijkertijd loopt een financieel adviseur het risico dat zijn of haar adviezen zorgen voor verliezen bij klanten. Iedereen maakt wel eens een foutje, maar in bepaalde beroepen kunnen kleine foutjes grote (financiële) gevolgen hebben.

Ben je werkzaam in zo’n beroep, dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp  (BAV) waarschijnlijk een goed idee. Want hoewel je waarschijnlijk goed bent in je vak, maak ook jij wel eens een foutje. Mocht je klant schade oplopen door deze fout en hiervoor een schadeclaim indienen tegen jouw bedrijf, dan is je bedrijf met de juiste BAV goed beschermd.

Voor wie is het

De BAV is dus bedoeld voor ondernemers die een adviserend beroep uitoefenen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan advocaten, financieel adviseurs en architecten. In dit soort beroepen kunnen fouten zorgen voor grote (financiële) gevolgen bij klanten. In andere beroepen zullen klanten natuurlijk ook niet blij zijn als je een fout maakt in het uitoefenen van je beroep, maar meestal zijn de gevolgen dan een stuk minder groot. Voor zulke beroepen is een BAV dan ook minder relevant.

Hoeveel kost het

Nu je weet wat een BAV precies inhoudt, ben je waarschijnlijk benieuwd naar de kosten ervan. Helaas is het lastig om op voorhand te zeggen hoeveel je kwijt zult zijn voor deze verzekering. De hoogte premie hangt namelijk van een aantal factoren af.

Zo maakt het uit in welke sector je actief bent. Ben je als financieel adviseur werkzaam, dan zul je een andere premie moeten betalen dan een consultant in de bouw. Iedere sector brengt zijn eigen risico’s met zich mee, dus de verzekeraars rekenen verschillende premies voor verschillende sectoren.

Besparen op je premie

Vergeleken met andere verzekeringen lijkt de premie van een BAV misschien hoog. Veel ondernemers vergelijken daarom polissen van verschillende verzekeraars om op de kosten te kunnen besparen. Hoewel vergelijken altijd een goed idee is, is het belangrijk om je niet blind te staren op de maandelijkse premie. Een goede dekking blijft het belangrijkst. Kies daarom voor een verzekering van een gerenommeerde partij, zoals ABN AMRO Verzekeringen. Met een slechte dekking ben je uiteindelijk het duurste uit, omdat je dan soms een veel lagere vergoeding krijgt dan je had verwacht.

 

Geef een reactie
You May Also Like