Hoe bereken je de kosten van een autoverzekering?

Ben je op zoek naar een goede verzekering voor je auto? Dan zie je vaak verschillende opties op jouw scherm verschijnen. Geen enkele verzekering is gelijk en de dekking bepaalt uiteindelijk welke voordelen je eraan behaalt. Alleen geeft iedere keuze ook weer een geheel ander kostenplaatje voor jouw verzekering. Maar hoe kan je de kosten dan berekenen die jij krijgt voor de gewenste dekking? En welke factoren spelen hier een belangrijke rol bij? Onderstaande informatie zorgt dat je niet meer voor verrassingen staat en goed voorbereid de verzekering af kan sluiten.

De soorten verzekeringen maken een verschil

Bij het berekenen van de kosten van een autoverzekering moet je eerst naar de drie verzekeringsmogelijkheden kijken. Deze betalen namelijk voor een groot gedeelte welke kosten je gaat krijgen. De wettelijke verplichting is de WA-verzekering. Deze dekt de schade die je aan anderen toebrengt. De aansprakelijkheidsclaims zijn hiermee dus geregeld. Deze kan je uitbreiden met beperkt casco. Deze verzekering dekt naast aansprakelijkheid ook schade aan je eigen auto door diefstal, brand, storm en andere natuurrampen. Ook de schade aan jouw voertuig door eigen schuld gedekt hebben? Dan kies je voor een allriskverzekering. Dit is de duurste en meest uitgebreide oplossing.

De auto en jij als persoon

Een verzekering voor je auto wordt niet alleen berekend op basis van het type dekking dat je afsluit. Ook het type auto dat je rijdt, speelt een grote rol in de berekening. Een standaard gezinsauto kost bijvoorbeeld minder dan wanneer je een snelle sportwagen rijdt. Dit komt door de extra risico’s die met het voertuig verbonden zitten. Ook de leeftijd van de auto verandert het bedrag dat je uiteindelijk betaalt. Zo ook jouw eigen leeftijd en andere persoonsgegevens. Leeftijd, rijervaring en zelfs je postcode kunnen de kosten beïnvloeden. Jongere bestuurders betalen vaak meer vanwege hun beperkte rijervaring. De autoverzekering berekenen gebeurt vanaf dat moment op basis van het aantal kilometer dat je ermee gaat rijden. Hoe meer je rijdt, hoe groter het risico is op een ongeval. Hier houdt de verzekeringsmaatschappij daarom ook rekening mee. Mocht je dus vaak op pad zijn, dan kan dit een flinke invloed hebben op de kosten die je maandelijks krijgt. En uiteindelijk is er ook nog het eigen risico dat je bereid bent te betalen. Het laagste bedrag geeft de hoogste maandpremie.

De aanvraag indienen

Door het eigen risico omhoog te zetten, betaal je maandelijks minder. Zorg wel dat je het bedrag kan dragen in het geval van een ongeval. Dan is het tijd om de echte berekening te maken. Hiervoor dien je eerst jouw behoeften op een rij te zetten. Afhankelijk van jouw behoeften is er een geheel andere dekking nodig. Zorg dat je de dekkingen met elkaar vergelijkt en ook de polisvoorwaarden van iedere verzekering doorneemt. Let er ook op dat je de juiste aanvullende opties meeneemt in de aanvraag. Is alles naar wens? Dan kan je de aanvraag indienen en zie je de prijs. Na de bevestiging is alles geregeld.

Geef een reactie
You May Also Like